Ján Bučan

utorok, decembra 12, 2006

Osobnosť Miltona Friedmana


Nedá mi, aby som sa pár riadkami nevrátil k smutnej udalosti nedávnych dní, ktorou bolo úmrtie Miltona Friedmana. Milton Friedman predstavoval jednu z najvýznamnejších osobností v oblasti ekonómie za čo sa stal aj držiteľom Nobelovej ceny za ekonómiu. Bol zásadným obhajcom voľného trhu, vždy stál na strane slobody občana a minimálneho štátu a výrazne tak vstupoval do diskusie o nezmyselnosti a škodlivosti štátnych regulácií a zásahov vôbec.

Za kľúčovú považujem skutočnosť, že sa so svojou argumentáciu neuzavrel do sveta akademických diskurzov. Jeho obrovský prínos spočíva v tom, ako jasne a zrozumiteľne dokázal formulovať svoje myšlienky pre širokú verejnosť. A verejnosť tiež pociťovala platnosť jeho téz poskytujúcich jasnú odpoveď na ekonomické problémy, ktoré svojho času zdedili a museli im čeliť vlády Margaret Thatcherovej či Ronalda Reagana, ktorí sa neskôr stáli významnými nositeľmi jeho myšlienok.

Odkaz Miltona Friedmana zostáva aj naďalej aktuálnym a je pre nás istým ideovým kompasom v nazeraní na jednotlivé politicko-ekonomické otázky.
Ján Bučan

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Prihlásiť na odber Zverejniť komentáre [Atom]

<< Domov